WE LOVE INK!

Onze docenten

Inkt, wij kunnen er geen genoeg van krijgen! Alles draait daarom ook om inkt bij ons.

Etsinkt, lino inkt, boekdruk inkt, je ruikt het in ons atelier overal. De docenten bij het Stadsatelier vertellen hier graag meer over.

P

Tiny Risselada

Eigenaar Stadsatelier en docent Letterpers

In 2004 afgestuurd aan de kunstacademie ArtEZ als grafisch ontwerper. Bij internationale ontwerpbureaus gewerkt en in 2009 begonnen met Letterpers. De unieke combinatie van design en het ambacht boekdruk wat bijna uitgestorven was. In 2020 is daar het Stadsatelier bij gekomen om de liefde voor grafiek te delen en daarnaast in 2020/2021 docent in Boekdruk op de ArtEZ in Zwolle.

‘De geur van inkt, het fysiek vasthouden van letters, het papier en de samenwerking met de drukwerk en je handen. Even weg vanachter je bureau. Deze prachtige ervaring wil ik graag met je delen. Ik geef les in letterzetten met houten of met loden letters en leer je een stukje geschiedenis. Enthousiast geworden? Dan kun je ook zelfstandig aan de slag in mijn atelier. Ik kijk ernaar uit mijn liefde voor deze prachtige ambachtelijke techniek door te geven.’

P

Gemma Oosterhof

Beeldend kunstenaar en kunst vakdocent

Alumni Artez Zwolle, illustration design 2021.

Ik ben sinds 2020 eigenaar van mijn eigen kunstpraktijk waar ik mij specialiseer in vrije illustratie, grafische druktechnieken en animatie. Daarnaast werk ik als autonoom kunstenaar aan mijn eigen kunstprojecten.

Sinds een jaar creëer ik workshops en kunstlessen in grafische druktechnieken, illustratie en beeldende vormgeving. Het is voor mij belangrijk om naast mijn eigen werk in contact te staan met andere (beginnende) makers. Het lesgeven in het Stadsatelier is daarom iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen.

Niks is zo fijn als het hebben van ‘vieze’ inkt-handen, het scheuren van papier en het werken op een etspers. De magie van het ambachtelijk drukproces is heerlijk en vraagt alle aandacht. Graag breng ik deze kennis dan ook over. Ik vind het belangrijk om te werken met milieuvriendelijke producten. Daarnaast denk ik graag met de cursist mee. Iedereen heeft zijn of haar eigen doelen en wensen als het gaat om het maken van kunst en dat is dan ook wat voor mij het lesgeven zo leuk maakt.

Fotos en werk: Gemma Oosterhof

P

Connie Diepstraten 

Docent blauwdrukken en papier maken

In 2009 ben ik afgestudeerd als beeldend therapeut. Nadat ik verschillende jaren mensen begeleidde in ateliers/ een papiermakerij, ben ik begonnen met Guitig Groen. Ik maak leren tassen, geef workshops en daarnaast maak ik vrij beeldend werk. Hierbij werk het liefst met oude ambachtelijke druktechnieken die ik met elkaar combineer. 

In het Stadsatelier geef ik de workshops papier maken en blauwdrukken. Ik vind het fijn om naast mijn eigen beeldend werk, mijn ervaring in ambachtelijke technieken te delen en uit te wisselen met anderen. Het is elke keer weer heel inspirerend om te zien hoe cursisten aan de slag gaan met het materiaal en wat er voor verrassends en eigen werk er ontstaat.  Zelf papier maken is heerlijk om te doen. In de papiermakerij maalden we stukjes oude stof en plantenvezels tot papierpulp. Hier van kun je prachtig papier maken. In plaats van scheppen, giet ik papier. Het bijzondere is dat je zo in lagen kunt werken en verschillende soorten pulp door elkaar kunt gebruiken. Doorschijnend linnen combineert bijvoorbeeld heel mooi met een dichtere spijkerbroekenblauwe katoenpulp. Het is zo gaaf om papier te kunnen maken met je eigen “handtekening”.  

Blauwdrukken werkt onder invloed van zonlicht en schaduw. Het maken van blauwdrukken vind ik heel boeiend omdat elk moment van de dag zorgt voor een ander resultaat. Dit levert unieke beelden op die mij blijven verrassen en enthousiast maken om er verder mee te experimenteren.

Werk en foto’s: Connie Diepstraten
P

Gabriela Aguirrezabal 

Ontwerper en eigenaar Printherapy

Gabriela studeerde product design in Mexico en kwam daarna naar Nederland om een masters in strategisch design te doen aan de TU Delft. Na jaren van werken met startups en innovatie consulting, kwam ze terug naar haar ‘ikigai’ (link: https://www.printherapy.com/blogs/nieuws/ikigai) zoals de japanners zouden zeggen. Tijdens haar lockdown begon ze opnieuw met linosnede en ontwikkelde ze een nieuw concept genaamd Printherapy, waarbij ze mensen laat experimenteren met prentkunst en mindfulness. Ze noemt dit Printfulness. 

Naast Printherapy is ze bezig met het illustreren en het schrijven van een kinderboek samen met haar man: Aap en Olli vieren feest. De mooie momenten die het ouder zijn meebrengt, maar ook de eigen zoektocht naar hoe om te gaan met de moeilijke momenten, zijn inspiratie geweest voor het boek.

Gabriela is een autodidact en houdt ervan om alles wat ze weet door te geven aan haar studenten. Ze experimenteert graag en leert nieuwe dingen door het gewoon doen. Haar favoriete deel van in de Stads Atelier les te geven is de gezichten van haar cursisten zien oplichten als ze hun resultaat bekijken. Haar warme persoonlijkheid en empathische karakter helpen haar ervoor te zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt tijdens het creatieve proces. Ze houdt ervan om te experimenteren met nieuwe technieken en nieuwe media te verkennen. 

www.printherapy.com
www.aapenolli.nl 
https://www.instagram.com/printherapy.studio/
https://www.instagram.com/aapenolli/

Werk en foto’s: Gabriela Aguirrezabal
P

Koen Moonen

Docent photopolymer / houtsnede / droge naald

Beeldend kunstenaar

Sinds 2018 is Koen afgestudeerd aan de HKU in Utrecht en werkzaam in de disciplines grafiek, fotografie en tekenen. 

Het ambachtelijke van grafiek heeft hem altijd aangetrokken. Graag deelt hij deze kennis tijdens zijn workshops bij het Stadsatelier. Tijdens de workshop word je meegenomen in het beleven van je eigen beeldende proces. Ruimte voor experiment is belangrijk en fouten bestaan niet. Koen vind dat je vanuit doen het meeste leert en ook kan zien dat fouten of ongelukjes tot een heel mooi resultaat kunnen leiden. Dit is voor hem het belangrijkste om naast de grafische technieken over te brengen. Zo dat iedereen met een glimlach naar huis gaat en mooi werk.

Koen met Tiny in het atelier
P

NIEUWE DOCENT?

Heb jij ervaring in grafiek en wil je ons team versterken?

Talenten zijn altijd welkom! Mail je idee naar tiny@stadsatelier.com en zij neemt contact met je op.

P

MISSEN WE IETS?

Wij zijn continue op zoek naar nieuwe technieken binnen het grafiek.

Ben jij kunstenaar, illustrator of ontwerper en aan het 3d printen, laser snijden, plotteren etc? Wij experimenteren graag en heb jij een super tof idee wat we kunnen combineren met grafiek? Laat het ons weten via tiny@stadsatelier.com